In_tussen bij Dialoog & Ethiek

Het programma Dialoog & Ethiek is in 2021 opgericht om te werken aan een open en veilige gesprekscultuur waarin ethische reflectie vaste praktijk is.

In deze eerste nieuwsbrief praten we jullie bij over de laatste ontwikkelingen rondom Dialoog & Ethiek.

Wijs naar de wet

De ruimte tussen de letter en de geest van de wet. Die verkenden wij dit voorjaar tijdens Wijs naar de wet 2023. Lees hier de lezingen terug en bekijk hoe je zelf met vragen en werkvormen aan de slag kan.

Wijs naar de wet 2023 - De ruimte tussen letter en geest

Beeld van de zaal met als spreker Erik Pool
Beeld: Michiel Plas

Terugblik editie 2023

Zo’n honderd mensen kwamen in maart naar Groningen om te praten over de ruimte tussen letter en geest. Nog eens honderden keken online mee. Op het programma onder anderen René Paas, Hanke Bruins Slot en Paul van Tongeren.

Terugblik op de ochtend

Blik vanuit de zaal
Beeld: Marco Keyzer

Drie collega’s over het goede gesprek

Waarom zouden we de tijd nemen voor een gesprek over moraal en ethiek? Warner van Hattem, Dré Veelenturf en Geertje Hulzebos vertellen wat zij belangrijk vinden.

Drie collega's over het belang van een goed gesprek

Geertje Hulzebos
Beeld: ©Tijmen Hendriksen

Stappenplan voor mensen met morele vragen

Misschien wil jij ook een gesprek organiseren onder collega’s over de morele kanten van jullie werk. Hoe pak je dat aan? Doe je voordeel met dit stappenplan.

Zeven-stappenplan voor mensen met morele vragen

Plaatje

Hallo Hannah aflevering twee 'Eigen grenzen' is te beluisteren

In alle grote organisaties waar mensen samenwerken ontstaan er wel eens spanningen. Er is sprake van pestgedrag, uitsluiting, discriminatie of racisme. Als rijksoverheid willen we een voorbeeldfunctie hebben.

Hallo Hannah aflevering twee 'Eigen grenzen' is te beluisteren

De boekenplank: Macht en moed Praktijkboek

Maar liefst 21 coauteurs wist Erik Pool te strikken voor het vervolg op Macht en Moed. Ambtelijk vakmanschap en de kunst van het tegenspreken. Het praktijkboek dat deze week is verschenen geeft ambtenaren handelingsperspectief om vanuit hun vakmanschap te werken aan een overheid waar we trots op kunnen zijn.

De boekenplank: Macht en moed Praktijkboek

Professionaliseringsdag gespreksleiders 13 juni: ruimte maken

Op 13 juni kwamen we met ruim 40 gespreksleiders uit de community van Dialoog & Ethiek bijeen voor alweer de 5e professionaliseringsdag. Het thema was dit keer: ruimte maken.

Professionaliseringsdag gespreksleiders 13 juni: ruimte maken

Ruim baan voor het gesprek
Beeld: Dialoog & Ethiek

Abonneer je nu op In_tussen bij Dialoog en Ethiek

Vind hierbij onze eerste nieuwsbrief. Ditmaal nog bij een mail ingesloten. Je kunt je op de nieuwsbrief abonneren via onze Dialoog & Ethiek website. In deze eerste editie veel verhalen, gespreksopeners, columns allemaal nog naar aanleiding van Wijs naar de Wet. Daarnaast ook de tweede aflevering van Hallo Hannah!, het splinternieuwe Macht en Moed Praktijkboek en aandacht voor de professionaliseringsbijeenkomst voor gespreksleiders onlangs bij Spark.

Hoe vaak we in de toekomst gaan verschijnen weten we nu nog niet. Wat we wel weten is dat we graag ook jullie initiatieven in het zonnetje zetten. Heb je content voor de nieuwsbrief, laat het ons weten via dialoogenethiek@rijksoverheid.nl