Hallo Hannah aflevering twee 'Eigen grenzen' is te beluisteren
In alle grote organisaties waar mensen samenwerken ontstaan er wel eens spanningen. Er is sprake van pestgedrag, uitsluiting, discriminatie of racisme. Als rijksoverheid willen we een voorbeeldfunctie hebben.
Bovendien willen we niet dat bepaald gedrag, zoals racisme, zou kunnen doorwerken in beleid of uitvoering. Daarom tillen we bij de overheid extra zwaar aan een open, veilige werkcultuur. Om die veiligheid te kunnen bereiken moeten we eerst iets doen wat heel onveilig kan voelen. Iets waar we moed voor nodig hebben: we moeten ons uitspreken. In de tweede aflevering van Hallo Hannah komen vijf ambtenaren aan het woord die vertellen over momenten waarop zij moed nodig hadden om hun eigen grenzen te bewaken.
De eerste aflevering van de podcastserie Hallo Hannah werd al 12.000 keer beluisterd. Aflevering twee is nu ook beschikbaar via de gebruikelijke podcastkanalen.
Net als bij de eerste aflevering gaat het er om ervaringen te laten horen. Het gaat er niet om specifieke situaties aan de kaak te stellen, of personen aan te klagen. Door te luisteren naar deze verhalen kunnen we ons verplaatsen in een ander, patronen herkennen, en met elkaar het gesprek voeren: hoe zorgen we dat signalen bespreekbaar zijn en niemand alleen hoeft te staan?
Op de website van het Hannah Arendtpodium vind je tips en ondersteuning als je met collega’s in gesprek wilt over de podcast.
Voor ondersteuning bij gesprekken over racisme en discriminatie kun je ook terecht bij de collega’s van Rijk voor Iedereen. Rijk voor Iedereen staat voor een aanpak tegen discriminatie en racisme. Zij zetten zich in op het bestrijden van vooroordelen, discriminatie en racisme door inzet van trainingen, workshops, masterclasses en diverse activiteiten om bewustwording te creëren en weerbaarheid te vergroten. Recent sprak minister Kaag zich krachtig uit tegen racisme, laten we dat allemaal doen.