Discipelen gezocht
Discipelen gezocht!
Grenzeloos samenwerken is geen project of programma, maar een beweging. En een beweging is een diffuus netwerk van groepen mensen en organisaties die sympathie hebben voor een bepaald ideaal en doel. Dit met name om een verandering te bewerkstelligen, dan wel voor de activiteiten die door een dergelijk netwerk worden ondernomen.
In beweging komen
Wanneer zie jij in jouw organisatie samenwerking over de grenzen heen in beweging komen? Wat was er op dat moment anders in de omstandigheden? En welke mogelijkheden zag je daardoor ontstaan? Limke Tukker en Misja Oosterwijk stelden deze vragen aan verschillende teams binnen het Ministerie van BZK.
Variatie én een gemeenschappelijk doel
Met uitwisseling van kennis, inzichten en mensen kom je volgens de BZK-teams al een heel eind. Maar is dat voldoende? Leden van een beweging hebben een gemeenschappelijk doel en een gedeelde overtuiging, maar daarbinnen bestaat vaak variatie. Het is juist die variatie, net even dat andere perspectief, die kritische noot of een ander idee, die kleur aan de beweging geeft. Dat is ook makkelijk te begrijpen: als alle individuen hetzelfde denken en doen, is er weinig ruimte voor verandering en krijg je eenheidsworst.
Mindmap 3: Grenzeloos samenwerken. Wanneer zie je beweging ontstaan?
Wat nu als we niet de nadruk leggen op het delen van bestaande kennis - er bestaat hiertegen een zekere weerstand - maar zorgen voor meer gelegenheid om in samenwerking (binnen en tussen departementen) nieuwe en gezamenlijke kennis te laten ontstaan. Dan verschuift de focus van het probleem naar het wegnemen van de barrière. Door gezamenlijke kenniscreatie ontstaat nieuwe kennis bij voorbaat als gedeelde kennis wat het vertrouwen in elkaar vergroot en de samenwerking over de grenzen heen versterkt. “Zoek discipelen”, zo werd geopperd in een van de sessies met de BZK-teams, ofwel zoek grenswerkers die hierin stappen durven maken en de beweging verder brengen.
Voor leiders en managers betekent dit gaan staan voor de opgave en werken vanuit de bedoeling. Betrokkenheid van de top, die de aandacht vasthoudt op de opgave, is hierbij een belangrijke voorwaarde. Zo werken we aan een beweging waarbij niet top-down of bottum-up, maar gelijktijdig in samenwerking met het gehele systeem kan worden geleerd hoe we goed werk leveren in maatschappelijke opgaven.
Durf jij ook het verschil te maken? Wordt dan ‘grenswerker’ en sluit je aan bij de beweging grenzeloos samenwerken. Hoe? Wordt lid van de pleio-groep Grenzeloos samenwerken en vermeld ‘grenzeloos samenwerken’ in je profiel van de rijksadresgids. Zo vinden we elkaar.
Dit is blog 3 van 3. Zie ook in de serie Blog 1 Grenzeloos samenwerken: houden van mensen en Blog 2: Grenzeloos samenwerken: Beren op de weg