Een maatschappelijke opgave is een complexe uitdaging die de samenleving raakt en vraagt om samenwerking tussen verschillende organisaties om tot oplossingsrichtingen te komen.
De opgave centraal
Naast het werken aan de inhoud van een maatschappelijke opgave is het net zo belangrijk om aandacht te hebben voor de manier waarop je met elkaar samenwerkt. In de praktijk wordt dit vaak vergeten of soms als lastig en vertragend ervaren. Wanneer je werkt aan het samenwerken, bouw je aan de onderlinge relatie waardoor het werken aan de inhoud makkelijker gaat. Opgavecoaches vanuit Grenzeloos Samenwerken ondersteunen als onafhankelijke procesbegeleider opgaveteams in dit proces.
Opgavegericht werken vraagt om...
Het over de grenzen van de eigen organisatie heen kijken en samen te werken met alle betrokken partijen. De overheid staat voor een flinke veranderopgave. Kern is dat de samenleving moet kunnen rekenen op een overheid die werkt volgens de bedoeling. Een overheid die doet wat mensen nodig hebben en daarin betrouwbaar, transparant, navolgbaar en aanspreekbaar is. Een overheid die het maatschappelijk resultaat centraal stelt, en niet de eigen organisatie. Ambtenaren die hun vak verstaan en in de uitvoering, in beleid en toezicht samen met bedrijven en maatschappelijke instellingen bespreken wat nodig is. Ambtenaren die steeds blijven kijken naar wat er in het hier en nu speelt. In het groot: past het beleid nog wel bij het probleem? Maar ook in het klein: wat als mensen in de problemen komen door het beleid dat we vooraf hadden bedacht? Hoe handelen we vervolgens met kennis van zaken én met gezond verstand en met oog voor de menselijke maat? Dat vraagt om een andere werkwijze en om een omgeving die dat mogelijk maakt.
Publicaties
Programma Grenzeloos Samenwerken maakte verschillende publicaties over opgavegericht werken. Daarnaast is er een aantal tools ontwikkeld om zelf mee aan de slag te gaan. Je downloadt ze hieronder.