Wat is waarde(n)vol werken precies? En hoe uit zich dat in de praktijk? Hierover zijn we in gesprek gegaan met Rijkscollega's. We vroegen wat hun drijfveren zijn om zich dagelijks in te zetten voor de samenleving. Want werken voor het Rijk is werken voor Nederland.
We trapten de reeks verhalen af met een collega van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: Edith Bessa. En met succes, want op LinkedIn hebben we inmiddels vijf Rijkscollega's mogen vragen wat hen dagelijks drijft om als Rijksambtenaar te werken. Je vindt hier dan ook een bundeling van hun verhalen terug in posters en in tekst. Met deze praktijkvoorbeelden hopen zij, en wij, anderen weer te kunnen inspireren om hun werk nog beter te doen.
Waardenvolle verhalen
Edith: “Een veranderende maatschappij vraagt om een veranderende overheid. De ontwikkelagenda helpt ons daarbij. De menselijke kant is hier onmisbaar. Voor mij betekent het dat ik altijd eerst stilsta bij wat de consequenties van mijn acties voor anderen zijn. Daarna handel ik pas. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zo zijn steentje kan bijdragen in een sociaal veilige werkomgeving. Samen maken we Nederland mooier en veiliger!”
Florie: “De wereld van werk verandert in een snel tempo. En intussen werken we met z’n allen hard door. Waarde(n)vol werken betekent voor mij, ondanks die versnelling: oog hebben voor de mens die al dat werk verzet. Een helder kader waarbinnen je in verbinding met collega’s, doelgroep en jezelf een verschil kunt maken voor het grotere geheel. Want waarde(n)vol werken binnen het Rijk betekent uiteindelijk: werken voor iedereen in Nederland. Dat is nogal wat. Ik ben ontzettend blij dat ik binnen Mindful Rijk, waar ik momenteel werk als trainer & arbeidspsycholoog, medewerkers van het Rijk kan helpen om ruimte te maken voor reflectie, creatief gebruik te maken van hun talenten, en hart én hoofd een plaats te geven in hun werk.”
Marjolein: "Waardenvol werken binnen het Rijk betekent uiteindelijk: werken voor iedereen in Nederland. Dat is nogal wat. Voor mij is het belangrijk dat ik impact kan maken met mijn werk, dat het er toe doet. Waarde creëer ik het liefst in verbinding, met de maatschappij, mijn opdrachtgevers, klanten en collega’s. Als mijn werk zinvol is, heb ik er ook het meeste zin in! Zingeving ontstaat door iets positiefs bij te dragen, de wereld een stukje mooier te maken. Het is fijn vrijheid en autonomie te krijgen om je talenten te benutten en daarmee iets van kwaliteit te leveren waar een ander iets aan heeft."
Nazima:"Waardenvol werken is voor mij: werken zonder begrenzing aan één bedoeling! Maatschappelijke Opgaven houden zich niet aan departementale grenzen. Daarom probeer ik steeds meer over organisatiegrenzen heen samen te werken aan gedeelde opgaven als een streetwiseambtenaar. Dit gaat hand in hand met de focus op het werken aan de thema’s benoemd in de cirkels rechtsonder de poster.
Als streetwise ambtenaar neem ik naast mijn expertise ook mijn levenservaring mee naar binnen en je netwerk (achterban/referentiekader) - ik kijk vanuit andere perspectieven naar de thema’s van het werk bij de Rijksoverheid. Perspectief vanuit ervaring delen: het is belangrijk om te weten wat het is om aan een andere kant gestaan te hebben. Hierdoor kan ik werken met de menselijkemaat
De maatschappelijke opgaven staan centraal waarbij we over de grenzen van departementen, uitvoeringsorganisaties en bestuurslagen heen samen werken met maatschappelijke organisaties, zoals BigImprovementDay.
Daarnaast werk ik aan het versterken van het ambtelijk vakmanschap. Op deze manier lever ik een bijdrage aan een overheid die betrouwbaar is, vertrouwen heeft in burgers en oog heeft. En daar zet ik me dagelijks hard voor in".
"Burgers, ondernemers, kennisinstellingen, diversiteit aan overheden kijken allemaal anders naar vraagstukken. Iedere belanghebbende heeft een puzzelstuk van het antwoord. Ik vind het daarom belangrijk dat je tenminste over de grenzen van jouw project, programma of opgave kijkt. Maar, eigenlijk nog veel breder dan dat. Over de grenzen van jouw organisatie en overheidslaag is al een groter perspectief. Waterschap, gemeente, provincie, Rijksoverheid werken vaak aan dezelfde thema’s of opgaven die invloed op elkaar hebben.
Ik vind het daarom van essentieel belang dat je als ambtenaar en organisatie alles situationeel organiseert. Soms in netwerkstructuren, maar soms ook als rechtmatige overheid juist expliciet met enige afstand. Soms heb je ambtenaren nodig die meer kennis hebben van soft skills de andere keer heb je ambtenaren nodig die alles weten van bepaalde wet- en regelgeving. Ambtelijk Vakmanschap speelt daarbij een belangrijke rol!
Vanuit de manier waarop je georganiseerd bent, haal ik signalen op. Wat mij betreft zijn de ambtenaar en de overheid de aanjagers van netwerken om signalen op te pikken. Zodat we bijvoorbeeld voorkomen dat we als overheid te laat zijn. Proactief netwerkend en responsief dus! Ik probeer deze signalen, het liefst met belanghebbenden, om te zetten in acties en het eerlijke verhaal te communiceren. Wat kan wel en wat kan niet? Waar is de overheid wel van en waarvan niet? Begrijpelijke taal is hier het sleutelwoord. Met tekst, visualisatie of bijvoorbeeld video.
Wees je bewust van de omgeving waar de signalen vandaan komen en met wie je samenwerkt. Ontbreken er nog bepaalde belanghebbenden? Waarom doen we dit eigenlijk en voor wie? Waardenvol werken voor Nederland is een doorgaand proces en het is eigenlijk nooit af: Nederland en de samenleving verandert iedere dag. En daarmee het beleidsproces ook. Ik vind het belangrijk dat uitvoering en beleid veel meer hand in hand moeten optrekken. Als ambtenaar moet je voldoende in contact komen met diegenen voor wie we het allemaal doen."
Doe ook mee!
Lijkt het je leuk om een bijdrage te leveren? Deel waarom jij je dagelijks inzet voor Nederland - zo inspireren we elkaar! Stuur een mail naar grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl en doe mee!