Toolkit Werken vanuit de Bedoeling
In het samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken, hebben we het vaak over werken volgens de bedoeling of opgavegericht werken. Dan lijkt het alsof we daarbij allemaal hetzelfde beogen, maar is dat zo?
Soms blijkt er een verschillend beeld te zijn van wat echt nodig en helpend is, of we raken onbedoeld verstrikt in regels, processen en structuren. Waardoor het ineens lastig is om de echte opgave goed vast te houden. Het klinkt dus zo eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Wat vraagt het eigenlijk, het werken vanuit de bedoeling
Het werkmateriaal hieronder van Wouter Hart en Thom Verheggen helpt je om het werken aan de bedoeling in je eigen werkpraktijk te oefenen en toe te passen.
VOICE-OVER: In het werken aan maatschappelijke vraagstukken hebben we het heel vaak over werken volgens de bedoeling, opgavegericht werken of de opgave centraal stellen. Het lijkt dan alsof we allemaal hetzelfde beogen en willen, maar is dat ook zo? We blijken soms toch een ander beeld te hebben van wat nodig is of raken onbedoeld verstrikt in regels, processen en structuren, waarmee het dan ineens heel lastig is om de echte opgave goed vast te houden. Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het dus niet altijd. Wat is het dan wel precies, dat 'werken vanuit de bedoeling'?
MAARTJE TIELEMANS, Grenzeloos Samenwerken: Voor mij betekent dat dat bij alle vragen en opgaven waar wij als overheid voor werken, dat het uiteindelijk altijd gaat om het samenwerken. En hoe doe je dat nou, samen? Met collega's, maar ook met andere partijen, medeoverheden, en natuurlijk ook met de maatschappij, de partij en de maatschappij. En dat je elke keer daarbij voor ogen houdt: waartoe doen we dit nou en waarvoor doen we dit? Kortom: wat is hier eigenlijk bedoeling? Ik denk dat het heel goed is om je bewust te zijn dat iedereen met wie je samenwerkt ook een eigen visie meeneemt en daar een eigen belang in heeft. Dat is niet altijd makkelijk, maar dus wel oké. Als je daar open en eerlijk over bent samen, dan kun je ook kijken: hoe kunnen we deze belangen bij elkaar brengen en wegen om vervolgens samen te kijken: hoe komen we hier een stap verder in?
SUSANNE VAN DEN OUDENHOVEN, Grenzeloos Samenwerken: Daarom heeft Grenzeloos Samenwerken samen met Wouter Hart en Thom Verheggen werkmateriaal gemaakt dat aansluit bij de werkpraktijk van rijksambtenaren. Kijk ernaar, doe er je voordeel mee. En als je er niet uitkomt, neem contact met ons op, want het is belangrijk om je te blijven realiseren dat dat wat jij doet effect heeft op het handelen van de ander.
VOICE-OVER: Benieuwd naar hoe de verandertoolkit jou kan helpen? Ga naar onze site en ga aan de slag.
[Logo Rijksoverheid. Logo Grenzeloos Samenwerken: een witte bol met de blauwe tekst 'Grenzeloos Samenwerken' wordt omringd door bolletjes in allerlei kleuren. Zoek op www.grenzeloossamenwerken.nl naar verandertoolkit en ga aan de slag. Een productie van Grenzeloos Samenwerken, 2025.]