Toolkit MBOin2030

Co-creatie volgens MBOin2030: een magische samenwerking met de buitenwereld

Het Ministerie van OCW heeft sinds 2019 gewerkt met een diepgaande vorm van co-creatie. Beleidsmedewerkers van de directie MBO hebben in nauwe samenwerking met de buitenwereld nagedacht over de toekomst van het mbo. MBOin2030 is geïnitieerd door de directie MBO om die samenwerking mogelijk te maken.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©MBOin2030 / Grenzeloos Samenwerken

Co-creatie is geïnspireerd door de Open Multi Stakeholder Beleidsaanpak van Max Herold, organisatieadviseur voor de Rijksoverheid.

Het was een magisch proces, waar dingen slaagden en dingen beter konden. Op deze pagina vind je de ervaringen en de rijke opbrengst van MBOin2030 en tips & tools om zelf met de open aanpak aan de slag te gaan

Rijke opbrengst

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Henrike Karreman
Henrike Karreman

"De challenges wakkeren zoveel enthousiasme aan in de sector! Erg tof om dat van dichtbij mee te maken." 

Henrike Karreman

Directeur MBO

Ministerie van OCW

“Als iedereen meedenkt over beleid, kom je snel tot werkbare oplossingen”

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Maartje Vedder
Maartje Vedder

Wat is de open aanpak en wat kan ik ermee?

Maartje Vedder: "Als beleidsmaker ga je rechtstreeks in gesprek met de mensen voor wie je het doet: docenten, studenten, directeuren, bedrijven, wetenschappers. Samen met hen denk je na over oplossingen voor wicked problems. Dat zijn grote vraagstukken op jouw beleidsterrein waar je graag met alle betrokkenen oplossingen voor wilt vinden. Wij hebben bijvoorbeeld de behoefte aan meer flexibiliteit en de dalende studentenaantallen in het mbo gekozen. Je zet 'the whole system in the room': iedereen die met je vraagstuk te maken heeft nodig je uit om mee te denken.

Wat er dan gebeurt is magisch: je komt er samen achter dat je eigenlijk met dezelfde issues worstelt en vaak ook dezelfde oplossingen in gedachten hebt. In relatief korte tijd kom je tot een werkbaar idee. Veel collega's hebben het idee dat je allerlei onuitvoerbare suggesties krijgt, maar dat is niet zo. In korte tijd kom je tot een gezamenlijk beeld en kun je de uitvoering ondersteunen. De gevolgen voor regelgeving worden daarna duidelijk. Max Herold is de grondlegger van deze methode. Hij noemt het ook wel 'open multi-stakeholder beleidsontwikkeling.' Daar zijn verschillende gradaties in. Wij hebben zijn methode radicaal toegepast: we spraken af dat we de gezamenlijke opbrengsten ook echt zouden gebruiken. Dat noemen we co-creatie. Er is hier heel veel materiaal beschikbaar om zelf mee aan de slag te gaan. Kijk vooral eens rond in deze tool. We zetten onze ervaringen met de open aanpak voor je op een rijtje.'

Tips: 

  • Denk goed na over draagvlak. Betrek de minister vanaf het begin bij je plan
  • Het helpt als je een beetje extravert bent, het leuk vindt om dingen te veranderen
  • Dromen mogen alle kanten op

Zelf aan de slag

MBOin2030 heeft veel gehad aan de methodieken van Max Herold. Hij reikt tips aan, je kiest zelf welke werkvormen je gebruikt. Voor MBOin2030 werkten de werkateliers en de challenges goed. Het is handig als een aantal leden van het team de training van Max Herold volgt.

Hoe werkt het proces bij een open aanpak?

Ambassadeur Cees Brouwer was vanaf het begin betrokken bij MBOin2030. Hij beschrijft het proces als intensief, maar erg geslaagd: ‘We hebben enorm veel bereikt. De vernieuwingen verspreiden zich als een olievlek over Nederland, op initiatief van het veld zelf. Zonder de open aanpak waren we nooit zover gekomen. Zelf heb ik het meest geleerd van de open houding op de grote bijeenkomsten: we pasten onze ideeën aan na kritiek uit het veld. Studenten hadden ondersteuning nodig bij het in kaart brengen van hun werkervaring. Docenten hebben training nodig om coach te worden. De mbo’s in het land hebben ons de witte vlekken laten zien.’

Tips:

  • Leg alles niet te vast, behalve een startdocument.
  • Stel open vragen aan een diverse groep mensen uit het veld
  • Doe wat je belooft

Voor welke beleidsmakers is de open aanpak geschikt?

Het is handig als je van netwerken houdt, niet te snel schrikt van grootse ideeën en durft te staan voor de belangen van jouw organisatie in een creatieve en diverse omgeving. Er zijn ook ‘blauwe’ beleidsmakers nodig die het proces en de afspraken bewaken en de oplossingen omzetten in beleid. Susan Krol was als teamleider bij de directie MBO betrokken bij de open aanpak van MBOin2030. De werkwijze zat niet meteen in haar comfort zone, maar ze hield er wel een andere manier van denken aan over. ‘Het is prettig om los van de waan van de dag te kijken naar de toekomst.’

Tips:

  • Denk na over hoe je van het grote vergezicht uitkomt bij passend beleid
  • Zorg voor voldoende tijd en een stabiele omgeving
  • Voor nieuwe, grote onderwerpen is dit een mooie aanpak

Hoe houd je de energie binnen de open aanpak?

Een procesbegeleider is dus handig. MBOin2030 schakelde halverwege het traject Rijksconsultant Liedewij Petit in. Zij volgde de training van Max Herold en dacht mee als onafhankelijk procesbegeleider. Ze bracht weer energie in de aanpak.

Tips:

  • Zorg voor structuur
  • Blijf zoeken naar verbinding binnen en buiten de groep
  • Blijf zichtbaar. Houd mensen op de hoogte

Zelf aan de slag

Elk team heeft verschillende typen mensen nodig om optimaal te functioneren. In de Netwerkacademie op deze website wordt het teamprofiel verder uitgewerkt.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Bas Derks en Liesbeth van den Berg - VWS

De open aanpak bij andere ministeries

Uitgangspunt: Alleen echte wicked problems zijn geschikt voor de open aanpak

  • Zorg voor continuïteit in je team en common ground in de lijn tot aan de minister
  • Teams die al open staan naar de buitenwereld en gewend zijn aan dialoog zullen de open aanpak eerder adopteren. Laat vooral los en heb lef!
  • Stel een goede procesbegeleider aan die de methodiek kent
  • Het moment van strategische verkenningen is ideaal voor de open aanpak
  • De open aanpak is een wetenschappelijk onderbouwde manier om een overheid te worden die met mensen meedenkt in plaats van een overheid die wordt gewantrouwd.

Zelf aan de slag

Max Herold heeft veel tips voor interventies die helpen structuur aan te brengen in de open aanpak. Op onderstaande button vind je de belangrijkste. 

Hoe ga je om met weerstand?

Er is al veel gezegd over de kloof tussen de burger en de politiek. Ondertussen wordt dit steeds urgenter: mensen keren zich van de overheid af, durven geen tegemoetkoming in kosten meer aan te vragen vanwege de toeslagenaffaire en Groningers in het aardbevingsgebied hebben geen vertrouwen meer in herstel van de schade.

De open aanpak is een goed doordachte interventie voor het ophalen van ideeën in het veld. Je werkt als overheid samen met de mensen voor wie het beleid is bedoeld. Het herstelt vertrouwen, levert mooie, nieuwe inzichten op en heel veel energie. Max Herold verwacht dat deze aanpak door steeds meer beleidsmakers en burgers wordt omarmd.

Tips:

  • Beleidsmakers, ga met je poten in de klei staan
  • Innovatie gebeurt niet op papier, maar door mensen bij elkaar te zetten
  • Het onderwijs heeft ruimte nodig om te experimenteren

Opleiding op maat

Rob Herber richtte een opleiding op maat in voor werknemers van VDL Nedcar, waarmee ze ook na het massa-ontslag weer snel aan werk kwamen.

What’s in it for me? Riemie Zuiderveld vertelt wat jij zelf hebt aan de open aanpak

Je krijgt een veel rijkere opbrengst als je met een diverse groep mensen over en probleem nadenkt, zegt opleidingsadviseur volwassenenonderwijs bij Firda Riemie Zuiderveld. ‘Want als je steeds naar de usual suspects gaat met vraagstukken, wordt de kloof tussen zij die weten en die niet weten steeds groter.’

  • Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
  • Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken