Verhalenwijzer Aardingsmoed
Volgens Aristoteles houdt moed het midden tussen twee extremen, namelijk lafheid en waaghalzerij. Wat het midden precies is, verschilt per situatie en per persoon. Waar het in de ene situatie moedig is jezelf uit te spreken, is in een andere situatie juist luistermoed nodig. Moed vraagt daarom om oefening, ervaring, en systematische reflectie.
In verhalenwijzers onderzoeken we verschillende vormen van moed. We hopen dat ze de verbeelding prikkelen, uitnodigen tot een verrijking van het begrip moed en daarmee ook tot een moedige werkpraktijk binnen de rijksdienst. Ze zijn bedoeld als opstappunt voor een gezamenlijke verbeelding van moed. We hopen dat moed zo uit de mythische en heldhaftige sfeer komt, en mentaal bereikbaar wordt voor wie zichzelf als gewone sterveling beschouwt.
Deze verhalenwijzer gaat over aardingsmoed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de moed om te stoppen met zweven in abstracte discussies. Of de moed om deel uit te maken van een structuur of systeem om je opdracht te vervullen.
Waardoor word jij geïnspireerd als het om aardingsmoed gaat? We horen het graag via dialoogenethiek@rijksoverheid.nl .
Waar kunnen we landen?
Er is moed voor nodig om te landen, lijkt Franse filosoof Bruno Latour te zeggen in zijn boek ‘Waar kunnen we landen’ (2018). Nu de klimaatcrisis op de voorgrond treedt van het politieke landschap, zijn we geneigd collectief te blijven zweven in abstracte (geo)politiekediscussies, terwijl we eigenlijk behoefte hebben aan vaste grond onder onze voeten, zo stelt Latour.Maar, hoe ziet die grond eruit nu dat de planeet een fundamentele transformatie ondergaat? Latour doet in zijn boek een poging die vraag te beantwoorden door het politieke landschap van de nieuwe tijd in beeld te brengen. Zo hoopt Latour mensen tevoorzien van een stevige grond om in te aarden. Het resultaat van zijn queeste is een nieuwe, gezamenlijke oriëntatie op de wereld die ons uit de wolken haalt en ons met beide benen terugzet op de grond.
Bruno Latour. Waar kunnen we landen? Politieke oriëntatie in het NieuweKlimaatregime. 2018. De Vrije Uitgevers
Nieuwe relatie met de aarde
We moeten nieuwe relaties ontwikkelen met de aarde om onszelf richting te geven in een tijd van grote onzekerheid en onmacht, stelt geograaf Edward H. Huijbens. Maar dat is geen gemakkelijke taak. Waar we normaal gesproken gewend zijn in gesprek te gaan met d emensen met wie we een nieuwe relatie aan willen gaan, is het een stuk lastiger om in dialoog te treden met de aarde. Niet langer, als het aan Huijbens ligt. In zijn boek laat hij talloze manieren zien waarop we ons– bijvoorbeeld middels taal- kunnen verbinden met en in de aarde.Zo biedt Huijbens de lezers handvatten om ‘aardse verbindingen’ aan te gaan en draagt hij bij aan hun aardingsmoed.
Edward H. Huijbens. Developing Earhtly Attachments in the Anthropocene. 2021. Routledge
Owen Gent, A Beautiful Flying Object Made of White Fabric Floating just Above the Ground (2022)
Thuis komen
En soms blijkt de vaste grond om in te aarden altijd al dichtbij te zijn geweest.
it was when i stopped searching for home within others
and lifted the foundations of home within myself
i found there were no roots more intimate
than those between a mind and body
that have decided to be whole
Rupi Kaur
Deze verhalenwijzer werd samengesteld door Aimée Visser bij het artikel 'Moed heeft vele gezichten' op Platform Overheid.