Terugblikken: webinar met Bert Molewijk Amsterdam UMC - De impact van morele reflectie in organisaties

Bert Molewijk is ethicus, trainer en Hoogleraar Ethiek Support & Kwaliteit van Zorg van de afdeling Ethiek, Recht & Humaniora, Amsterdam UMC. In dit webinar koppelt hij ethiek aan de praktijk van de gezondheidszorg en onderzoekt hij wat de invloed kan zijn van ethiek op het dagelijks werk en het samenwerken.

Morele reflectie heeft een waarde op zichzelf maar moet niet uitsluitend als een doel in zichzelf worden gezien, losgezongen van het dagelijks werk.

Bert Molewijk ziet ethiek als ‘vrije’ plek om met elkaar in dialoog op basis van  een methodische aanpak samen kritisch en constructief een vraag te onderzoeken

Ethiek support kan daarbij gezien worden als dienstverlening: het ondersteunen van  anderen (individuen, groepen, organisaties) in het omgaan met, en het leren van, reflectie op morele vragen in de praktijk, met als doel die praktijk te verbeteren. Het omvat vier kernactiviteiten:
a) het herkennen van morele vragen;
b) het methodisch en gestructureerd bespreken van die morele vragen;
c) het komen tot een weloverwogen oordeel of inzicht;
d) het omzetten van het oordeel of inzicht in verbeterplannen voor de praktijk (op casus --, afdelings en beleidsniveau)

In dit webinar laat Bert Molewijk zien hoe de praktijk van Ethiek Support op Amsterdam UMC er uit ziet, een combinatie van trainingen, dienstverlening en onderzoek. Ingezoomd wordt op de werking van het moreel beraad.

De presentatie is bijgevoegd als los pdf-bestand