Stappen in de schoenen van een ander: discriminatie en racisme op de werkvloer
We zijn zowel de 'ik' als 'de ander'
Op donderdag 21 september 2023 organiseerde het HannahArendtPodium de ontmoeting 'Stappen in de schoenen van een ander: discriminatie en racisme op de werkvloer'. De sessie vond plaats onder leiding van Sia Ataredian, organisatieadviseur, filosoof, schrijver en maker van de podcast HeiligeHuisjes.
Sia start de ochtend met het geven van een kader en wel de filosofische leer fenomenologie, de leer die verschijnselen wil leren kennen zoals ze zich aan ons voordoen. Dus wat we aan de buitenkant waarnemen.
Na die theorie gaat de groep in kleinere groepen uiteen en verkennen we de binnenkant; vertellen collega's over ervaren discriminatie of racisme en verplaatsen de luisteraars zich in de ervaring van de ander. Het worden soms emotionele gesprekken.
Wat was het gevoel dat de deelnemers aan deze ontmoeting overhielden? Hier volgt een aantal citaten:
"Ik voel opluchting dat ik mijn verhaal heb kunnen delen en gehoord ben."
"Begrip voor de ander begint bij echt luisteren. Echt luisteren om de ander te leren kennen en zijn of haar ervaringen te delen en te voelen."
"Dit was fijne bijeenkomst die zowel pijnlijk was en heel mooi, ik ging weg met een hoopvol en warm gevoel. Het was een mix van echt contact met aandacht voor elkaar, plus theorie die serieus en met luchtigheid uitlegt hoe je dit gesprek met iedereen kan voeren en waarom dit zo belangrijk is."
"Blij om Sia in levende lijve te ontmoeten en in die ontmoeting te mogen ontdekken dat het ook anders kan. Dat we samen een goede en fijne ontsluiting van de ander door ‘de wereld’ kunnen maken… door stil te staan bij de echo die we geven. Door naast onze intentie ook rekening te houden met het effect van wat we zeggen en doen. "
"Wij zijn zowel ‘ikzelf’ als de ‘ander’. Ons dit beseffen geeft ons kracht en de nodige moed om een meer inclusieve wereld te creëren: een klein teken van medemenselijkheid, interesse en empathie; het kost mij/je zo weinig en heeft zo’n groot effect."
"Mijn gevoel: wat een verademing is het toch om met een groep écht (met aandacht) te luisteren naar het kwetsbare verhaal van een collega – en hoe hoopvol is het om een andere kwaliteit verbinding in zo korte tijd te ervaren."
Ook Sia zelf had nog een overdenking voor de deelnemers:
1) Hoe heb je het ervaren om in de schoenen van een ander te staan?
2) Hoe kan je het beste omgaan met wanneer de ander van jou een ding/object maakt?
3) Wanneer en hoe doe jij de ander geweld aan?
4) Wat heb je over jezelf geleerd tijdens deze workshop/lezing?
5) Welk inzicht heeft je het meest verrast of was het meest waardevol?
6) Wat kan je het beste doen wanneer je racisme waarneemt?
7) Hoe gaan deze inzichten je ondersteunen in de dagelijkse praktijk?
en deelde twee podcastafleveringen die kunnen helpen bij het verder verdiepen van dit thema:
Heilige Huisjes met Joris Luyendijk
Heilige Huisjes met Halleh Ghorashi