“Mensen in beweging brengen en écht samenwerken aan onze maatschappelijke opgaven. Hoe mooi is dat!”

Werken aan maatschappelijke opgaven vraagt om samenwerking met elkaar en de juiste manier om die te ondersteunen. Het DOEboek Opgavegericht Samenwerking helpt hierbij met voorbeelden van anderen en werkvormen om samen in te zetten. Deze hulp pakte Sella Kollens, verandermanager bij waterleidingbedrijf Evides, met beide handen aan om haar collega’s te begeleiden bij de maatschappelijke opgave waar Evides voor staat: duurzaam, innovatief en in verbinding met de omgeving een betrouwbare drink- en industriewatervoorziening en afvalwaterzuivering zijn.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Sella Kollens staat voor een flipover

De gezamenlijke opgave

Binnen Evides begeleidt Sella verschillende teams in verandertrajecten die nodig zijn om gezamenlijk te werken aan hun maatschappelijke opgave. Het DOEboek helpt haar vooral om haar gedachten te ordenen en te bepalen welke stappen hier nu nodig zijn. “Eén van de teams die ik begeleid had de behoefte om makkelijker met de buitenwereld te kunnen samenwerken. De gesprekken met elkaar bleven alleen maar hangen op wat iedereen binnen het team moet doen. Om de samenwerking met buiten goed te kunnen doen moesten ze eerst samen bepalen waar het team voor staat. Wat hun opgave is.”
Om hierbij te helpen dook Sella met het team in het onderdeel ‘Kennis vergaren’ van het DOEboek: samen uit te pluizen wat een opgave precies is. Vooral het verschil tussen een opgave en een probleem (DOEboek pagina 33) heeft het gezamenlijke zoekproces geholpen. “Hun opgave werd helder en de teamleden zagen de waarde van hun werk. Ze voelden zich intrinsiek gemotiveerd om hun opgave samen met het speelveld nog beter uit te gaan voeren.”, licht Sella toe.

Kijken vanuit de toekomst

Nadenken over het toekomstbeeld van de opgave waar een team aan werkt hielp een ander team, waar Sella mee samenwerkt. Sella wilde daarbij de teamleden echt uit hun comfortzone halen. Vanuit het DOEboek koos ze de werkvorm het ‘Krantenartikel van de toekomst’ (DOEboekpagina 43) en combineerde deze met de coverstory methodiek https://www.designabetterbusiness.tools/tools/cover-story-canvas]. Sella: “Door deze werkvormen te mixen, voelden de collega’s ruimte om te kunnen dromen en een gezamenlijk toekomstbeeld te schetsen. Ik maakte voor deze gelegenheid een aantal verschillende formats om daarmee iedereen aan te kunnen zetten tot dit gedachte-experiment.”

Sella liet het team zich verplaatsten in de toekomst over 30 jaar. Wat zegt de mensen met wie jullie samenwerken over wat jullie gedaan hebben? Wat zijn de belangrijkste resultaten van de afgelopen jaren? Wat hebben jullie toen bedacht dat we nu niet meer hebben? Het doel is vooral dat iedereen daarbij wild droomt. Volgens Sella gaat het niet over wat je gáát bereiken, maar over wat je hebt bereikt in de toekomst. “De ervaring leert dat deze ‘stretched goals’ juist haalbaar blijken te zijn. Voor heel inhoudelijk gedreven mensen is dit een fijne werkvorm. Het levert veel energie op. Een mooi bijeffect is dat de deelnemers, zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben, ook direct eigenaarschap pakken en daarmee uitdagender doelen nastreven en grotere stappen maken. Dat was echt een mooi resultaat”, zegt een trotse Sella.  

Aanpassen aan wat er nodig is

Voor Sella is het DOEboek een bron van inspiratie met behulpzame werkvormen, die ze graag zelf aanpast aan wat er nodig is. Zo herinnert zij zich een team waarbij ze met elkaar alle spelers op het speelveld rondom de opgave aan het verkennen waren. Het onderdeel ‘Samen in de kom’ (DOEboek pagina 130) hielp hen bij de volgende stap. “Ik paste de zes hoofdgraten van het vismodel aan op deze situatie. De hoofdgraten kregen andere namen: mens, methode, milieu, machine, materiaal en metingen. Deze focus hielp het team om hun partners goed in kaart te brengen”, aldus Sella.
 

De vraag ‘Wat draag jij bij aan de samenwerking’ uit het onderdeel ‘In de schoenen van’ (DOEboek pagina 146) was voor Sella de basis om haar begeleiding verder op te bouwen. “Ik heb deze vraag ook weer een beetje verbouwd naar ‘Wat heb jij nodig om deze kans te grijpen of om deze zorg te tackelen?’. Door met deze vraag aan de slag te gaan, zag ik dat de collega’s zelf met de kansen en zorgen aan de slag gingen. Dat zorgt absoluut voor meer eigenaarschap in het team en het ‘weerstandgedrag’ haal je er op die manier ook voor een groot deel mee weg.” Sella zag bij het team dat er een gezamenlijk gevoel ontstond van ‘Oké, hoe gaan we het oplossen?’ en dat dat het team echt hielp om praktisch met elkaar aan de slag te kunnen gaan.

Ga zelf aan de slag!

Geïnspireerd door het verhaal van Sella en wil je zelf aan de slag met het DOEboek Opgavegericht Samenwerken?


Bestel het boek als papieren exemplaar of download de digitale versie.