Indrukwekkende ontmoeting met onzichtbaar Den Haag

De directie Ambtenaar en Organisatie van het ministerie van BZK volgde op 23 september de training ‘De Ontmoeting’ van Onzichtbaar Den Haag. Een trainer en twee ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede, multiproblematiek en kwetsbare posities namen ons mee in hun ervaringen en ontmoetingen met de overheid.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst

Persoonlijke verhalen vanuit multiproblematiek

Tijdens deze interactieve sessie kregen we op basis van hele persoonlijke verhalen te horen hoe je vanuit multiproblematiek je een weg moet banen door alle informatie die op je afkomt. En ook hoe ingewikkeld het is dat als je denkt dat het ene geregeld is, het volgende weer op je afkomt. Er zijn vaak te veel loketten en te veel personen, die allemaal met de beste intenties willen helpen, maar ook overweldigend kunnen overkomen. Het was in ieder geval duidelijk dat er behoefte was aan persoonlijk contact en dat één iemand je meeneemt op weg om stappen vooruit te maken. En dat, zonder het voor jou in te vullen, iemand de vraag stelt: Wat heb je nodig?

Zelf aan de slag

Ook zijn we zelf aan de slag gegaan om te voelen hoe het is om zelf een brief van de gemeente te openen en je door een stapel folders heen te werken. Is de tekst duidelijk? Is het aansprekend? Voel je je gezien? Begrijp je wat er nu precies van je verwacht wordt? Het was best confronterend om vanuit die blik naar de informatie te kijken. En ook dat duidelijk werd dat je zelf continu in actie moet komen.

‘De Ontmoeting’ is een training om te ervaren hoe mens en systeem elkaar ontmoeten en dat ideeën over wat het probleem en/of de oplossing is soms ver uiteen liggen. Door te luisteren en met een andere blik te kijken, snappen we beter wat er speelt. Het was heel waardevol om hierover in gesprek te gaan en om deze blik mee te nemen in ons werk. We zijn hier nog lang niet over uitgepraat en onder de indruk van de strijdbare, persoonlijke verhalen.

Organiseer zelf een sessie

Wil je zelf ook een sessie organiseren? Neem dan gerust contact op met:

De Ontmoeting - Onzichtbaar Den Haag (onzichtbaar-denhaag.nl)