Collectief leren van de opgaven in het Landelijk Gebied: Omgaan met maatschappelijke onrust en ongenoegen

Op donderdag 19 september 2024 gingen collega’s van het team ambtelijk vakmanschap en het programma Omgaan met Maatschappelijke Onrust en Ongenoegen in gesprek met collega’s uit verschillende overheidsorganisaties die werken aan de opgaven in het landelijk gebied over ambtelijk vakmanschap. 

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Deelnemers in de sessie

Collectief leren

Samen leren zij hoe het vakmanschap van ambtenaren er uit ziet bij het omgaan met maatschappelijke onrust in opgaven in het landelijk gebied. En wat het nodig heeft om maximaal tot uiting te komen. 

Beelden van Goed werk

Aan de hand van de Beelden van Goed Werk bespraken we casuïstiek van het Wetterskip Fryslan en een publiek-privaat gebiedsontwikkelbedrijf en leerden we op gestructureerde wijze wat de kritische situatie in het werk was en welke kennis, handelingen, waarden, identiteit en ruimte, bepalend waren voor de afwegingen die gemaakt zijn. Door de ervaringen van andere deelnemers hieraan te koppelen werden patronen zichtbaar, ontstond er onderlinge herkenning en werd door het gesprek hierover te voeren het professionele afwegingsvermogen (ambtelijk vakmanschap) versterkt.  

Eerste lessen over het omgaan met interbestuurlijke opgaven

Wet van Contraproductieve Participatie

Groepsparticipatie kan (als het buiten de randvoorwaarden valt) averechts werken en ongenoegen escaleren (Den Bosch, Staphorst)

Lage Bomen Vangen Veel Wind

Besef hoe heftig het is voor de lagere ambtenaren die in de frontlinie staan, met conflicterende behoefte en zelfs agressie (gemeente utrecht, LNV, Provincie Zuid-Holland)

Tot Hier en Niet Verder 

Bestuurder heeft belangrijke rol, e.g. in verbindend normeren. Want, naast luisteren en erkennen, is het ook belangrijk burgers aan te spreken op hún rol als burger en gesprekspartner.

Los het Probleem op door het Groter te maken

Beleidsprocessen die ongenoegen oproepen in bijvoorbeeld een wijk, kun je ook aanvliegen als onderhandeling: de overheid wil iets in de wijk, maar welke problemen ziet de wijk graag opgelost? (Utrecht - Plan Einstein) 

Binnenkort deelbaar

De inzichten zijn binnenkort deelbaar als Beeld van Goed werk. Nieuwsgierig naar de werkwijze? Kijk dan op de pagina van Beelden van Goed Werk