Lancering zevendelige podcastserie ‘De Waardenwandeling’ over ambtelijk vakmanschap

Welke waarden zijn belangrijk in jouw werk? In bijna ieder gesprek, lezing of voordracht komt het werken vanuit waarden wel naar voren. Waar hebben we het dan over? Hoe ziet dat er uit in de praktijk of hoe geef je hier invulling aan? Het rijksbrede programma Grenzeloos Samenwerken verkent dat al wandelend in de podcastserie ‘De waardenwandeling’

Principes toepasbaar en concreet maken in een podcast

.eze serie gaat op basis van de principes en waarden uit de Gids Ambtelijk Vakmanschap in gesprek met collega’s om concreet te horen hoe de waarden worden toegepast. De eerste aflevering gaat over werken vanuit vertrouwen. Iedere aflevering behandelt telkens een principe uit de Gids en geeft praktische inzichten om het vakmanschap van Rijksambtenaren te versterken. Je luistert de podcast op Spotify of online.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Eline (l) en Anja van Loon lopend in Den Bosch

Werken vanuit vertrouwen

De eerste aflevering is op 25 juni live gegaan met als thema: ‘Werken vanuit Vertrouwen’. Hoe doe je dat precies? Host van deze podcast, Eline van der Veen, behandelt al wandelend deze vraag. De eerste keer was ze te gast in Den Bosch en ontmoette Anja van Loon, manager bij de IND. Over het werken voor de samenleving zei Anja onder andere:

“Voor wie doe je het? En realiseer dat steeds weer. En dat kan vandaag anders zijn dan morgen”. En ook:

“Er is iets als een opdracht en een opgave. En voor de opgave, waar sta je nou eigenlijk voor? En dat steeds wel voor ogen houden en daar met elkaar ook steeds het gesprek over hebben”.

Daarnaast werd de rivier De Dommel in Den Bosch gebruikt als metafoor voor het werken bij de IND: waar kom je vandaan en waar wil je naartoe?

Andere afleveringen

Ook met andere leidinggevenden, afkomstig uit verschillende  organisatieonderdelen binnen de Rijksdienst gaat Eline wandelen op steeds verschillende locaties in het land. Ze onderzoekt samen met hen hoe ambtelijk vakmanschap en het waardengedreven werken betekenis krijgt. De gastsprekers geven naast een persoonlijke inkijk in hun werk óók praktische inzichten hoe jij je ambtelijk vakmanschap kunt versterken!

De tweede en derde aflevering zijn in productie en worden respectievelijk juli en september gepubliceerd.

Werkvormen Ambtelijk Vakmanschap

Na het beluisteren van de podcast kun je bovendien direct aan de slag met speciaal ontwikkelde werkvormen die je op weg helpen om vakmanschap te versterken. Ze zijn ondergebracht in de website van Grenzeloos Samenwerken. Een greep uit de werkvormen waar je alleen of in teamverband gebruik van kunt maken zijn: dilemma’s herkennen over het geven en ontvangen van loyale tegenspraak, gesprekskaarten over gedrag op de werkvloer of filmlezingen.

Neem jij je werk ook mee naar buiten? Trek je wandelschoenen aan, oortjes in en beluister de podcast en laat je inspireren! Veel plezier!

Voor vragen of opmerkingen op dit bericht kan er contact worden opgenomen met:

Wiel de Woo of Ingrid van Dijk

Wiel.woo@minbzk.nl (0631019761)

Ingrid.Dijk@minbzk.nl (0652809606)