De zes voorkeursstijlen van de grenswerker: aflevering 2 de Onderhandelaar

Opgavegericht samenwerken is nodig om maatschappelijke opgaven verder te brengen. De samenwerking wordt beïnvloed door persoonlijke voorkeursstijlen van grenswerkers: rijksambtenaren die over de grenzen van hun eigen organisatie heen met diverse spelers samenwerken aan een opgave. Deze aflevering bevat de interviews met 2 rijkscollega’s die het hoogst scoren op de voorkeursstijl ‘grensdoorlatende onderhandelaar’.

Vergroot afbeelding
Beeld: Grenzeloos Samenwerken
Kaart over voorkeursstijl de Onderhandelaar

Aan de hand van een vragenlijst kun je uitvinden wat jouw grenswerkersprofiel is. Het profiel bestaat uit zes voorkeursstijlen: verbinder, motivator, cartograaf, held, vinder en onderhandelaar. Je hebt ze allemaal in je: sommige passen beter bij je, terwijl andere meer van je af staan. Afhankelijk van de situatie kies je (on)bewust voor het inzetten van een voorkeursstijl. Met kennis van elkaars profiel en het teamprofiel kun je elkaars kracht actief benutten tijdens het werken aan de opgaven.

Interview 1 Marian Kagie - Onderhandelaar

Marian Kagie werkt als bedrijfsadviseur bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij stond aan de wieg van de koffiedates, waarin de grenswerkerstest en de voorkeursstijlen van grenswerkers centraal staan

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Marian Kagie - Onderhandelaar

Blij met afwisseling

Ik ben bedrijfsadviseur bij het CBS en ik voel me happy als ik afwisseling in mijn werk heb en waarbij we toewerken naar een stip op de horizon. Ik werk aan diverse projecten waarbij vernieuwing en innovatie de hoofdmoot is. Daarnaast ben ik facilitator bij het CBS en hier kan ik mijn creativiteit kwijt en zet ik zakelijk tekenen in om mijn boodschap sneller over te kunnen brengen.

Voorkeursstijl onderhandelaar

Uit de grenswerkerstest kwam als voorkeursstijl de grensdoorlatende onderhandelaar naar voren. Dat herken ik wel. Ik probeer te onderhandelen om vooruit te komen. Mijn motto is ook ‘Wat kan wel binnen de kaders?” en vaak als je met de mensen in gesprek gaat, dan blijkt er meer mogelijk te zijn dan wat er bij de eerste reactie wordt gezegd.

Koffiedates grenswerkerstest

Ik ben medebedenker ben van de koffiedates. Met Joyce Otten en Lisette de Waard zit ik in een tekenclubje waarbij we elkaar inspireren om te tekenen. Lisette liet via een (online)sessie zien hoe ze haar Miro-borden voorziet van allerlei tekeningen. Ik was erg enthousiast over haar werk en wilde graag meer van haar leren. Zo bood ze me aan om de koffiedate samen met Joyce te bedenken in 2021. We zijn gestart met het geven van de koffiedates tijdens de week van de samenwerking en het is ontzettend leuk om te zien dat het concept zo goed is uitgepakt. Dwars door de hele rijksoverheid zijn zo gesprekken gevoerd over grenswerken en de manieren waarop je dat doet.

Valkuilen

Ja, ik herken de valkuilen van mijn voorkeursstijl zeker en trap er ook iedere keer weer in. Meestal gaat het niet zo snel als wat ik vooraf voor ogen had en dan vind ik het heel lastig om op mijn handen te zitten en het geduld te bewaren tot de anderen zo ver zijn dat we weer een stap vooruit kunnen.

Andere voorkeursstijlen

Ik herken me eigenlijk wel in alle andere stijlen, het is mijn overtuiging dat je van alle stijlen wel wat in je hebt.

"Als je met mensen in gesprek gaat, dan blijkt er meer mogelijk te zijn dan wat er bij de eerste reactie wordt gezegd."

Interview 2 Debbie Gordens - Onderhandelaar

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Onderhandelaar - Debby Gordens

Debbie Gordens is projectmedewerker bij hetrijksbrede programma Grenzeloos Samenwerken. In haar werk richt zij zich vooral op de thema’s loyale tegenspraak en ambtelijk vakmanschap.

Voorkeursstijl onderhandelaar

Uit de grenswerkerstest kwam als voorkeursstijl de grensdoorlatende onderhandelaar naarvoren. In eerste instantie herkende ik dat niet helemaal, omdat ik mezelf niet als onderhandelaar ervaar. Maar door me wat meer te verdiepen in het profiel ontstond er meer herkenning. Ik werk graag met anderen samen. Zo doe ik dat voor loyale tegenspraak met twee andere partijen. Ons gezamenlijke doel is om de ruimte voor tegenspraak voor ambtenaren binnen de Rijksoverheid te vergroten. Iedere partij beredeneert vanuit de eigen organisatie, maar wel allemaal vanuit oprechte betrokkenheid naar ambtenaren en de wens om de burger beter van dienst te kunnen zijn. Ik heb dat benoemd en ben met de anderen op zoek gegaan naar wat heel praktisc

Valkuilen

Ik merk dat ik tijdens het gesprek al aan het nadenken ben over wanneer we met de klus kunnen beginnen. En het liefst zou ik dat ook gelijk doen! Maar later merk je toch wel dat het echt nodig is zaken goed te bespreken en daar de tijd voor te nemen. Dus ja dat te snel aan de slag willen is wel een valkuil…..

Andere voorkeursstijlen

Mijn tweede stijl is die van verbinder. Ik kijk naar het gezamenlijk belang en wil graag verder komen met de opgave, maar nooit met de relatie compleet uit het zicht. Naast het werken vanuit het gezamenlijke belang kijk ik ook naar hoe iemand er persoonlijk in zit, wat is de achtergrond, wat is diegene zijn belang, en ben ik gevoelig voor de sfeer. Een collega noemde mij ook wel een ‘’oordeelloze graver’’. Op kleine schaal betekent het dat ik kijk waar de energie zit en vanuit een positieve benadering kijk naar wat er nodig is voor de opgave, wat er gedaan moet worden en of het bijvoorbeeld handig is dat ik dat oppak, of dat de andere partij dat beter kan oppakken. We hebben een einddoel en ik stel mezelf daarbij de vraag: zijn alle belangen vertegenwoordigd? Wat ik nog wel verder zou ontwikkelen is de stijl van de cartograaf: ik heb veel bewondering voor mensen die alles zo goed kunnen ordenen en structureren.

"Ik ben met de anderen op zoek gegaan naar wat heel praktisch bezien iedereen daar aan kan bijdragen."

Doe ook mee!

Wil je met jouw maatschappelijke opgaveteam aan de slag met jullie teamprofiel? Neem dan contact op met grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl.