Column: Een podcast, een ketel en een spiegel…
Het werk van onze collega’s van Dialoog en Ethiek werd deze week belicht, belachen en gesteund in de krant, op TV en social media.
Ik wil er graag iets over zeggen. Drie dingen om precies te zijn.
1. Waar is het dilemma gebleven?
Rond het maken van de podcast ‘Hallo Hannah’ ontstond een moreel dilemma: wat doe je als er ernstige signalen naar boven komen, die tot personen herleidbaar zijn maar vanuit één perspectief worden bezien? Ga je dan stug door, omdat je nu eenmaal had bedacht dat je een podcast wilde maken, of is er iets anders nodig?
Ik denk dat op de redactie van een krant regelmatig morele afwegingen gemaakt worden, als lezer had ik graag iets willen leren van de manier waarop NRC hier mee omgaat. Sterker nog, wat zou het mooi zijn als journalisten en ambtenaren hierover met elkaar in gesprek zouden gaan. Van hoor en wederhoor naar vraag en wedervraag: ‘.. wat zou jij doen in deze situatie?’ of ‘.. denk je dat je óók verandering kunt bereiken in de politieke top, of twijfel je daar aan?’ Kortom, zou het ook mogelijk zijn om vanuit nieuwsgierigheid een inhoudelijk gesprek te voeren?
2. Wijzen is fijner dan zoeken
Een terugkerend argument is dat het totaal geen zin heeft om met ambtenaren gesprekken te voeren over hun vakmanschap, omdat het échte probleem zich bevindt in de politieke en ambtelijke top. Dat is gewoon povere logica. Het is allebei belangrijk. Wij ambtenaren zijn ergens onderweg onze stem kwijtgeraakt. Het is heel goed dat we daar aan werken, samen. En ja, ik denk ook dat het heel goed is om meer en gerichtere aandacht te besteden aan ‘de top’. Wat mij betreft is het veel te stil gebleven sinds het advies van de Raad van State 2 jaar en 8 maanden geleden om ‘een brede dialoog [te] voeren over (..) het samenspel tussen kabinet, Kamerleden en ambtenaren.’ Het voorzichtige interview met de SG’s van AZ en BZK maakte duidelijk dat er achter de schermen gesprekken plaatsvinden. Wat zou het waardevol zijn als we bewindslieden en ambtenaren eens samen in de openbaarheid horen over dit belangrijke onderwerp!
3. Het collectieve is kwetsbaar
De journaliste meent oprecht dat zij bezig is het werk van de overheid te controleren, de ambtenaar meent oprecht dat de wereld beter wordt van een goed gesprek, de politicus meent oprecht dat de politieke agenda uitgevoerd moet worden. En tegelijk is wat van ons samen is, ontzettend kwetsbaar op dit moment. Daarom moeten we het collectieve koesteren, verdedigen en steeds bereid blijven onze belangen kritisch te bevragen. Ik hoop dat het mij en ons lukt om dat te blijven doen.
Wanneer botste jouw persoonlijke belang met het collectieve?
Martijn Jebbink.
Ter verdieping:
- Het NRC-artikel over Dialoog & Ethiek vind je hier: https://bit.ly/3Ilc0aJ D&E in de Avondshow van Lubach vind je hier: https://bit.ly/3XLmqGg
- Meediscussiëren? Ga naar het RijksPortaal: https://bit.ly/41bR66e of op LinkedIn: https://bit.ly/3EpeLqg