Boekenclub Macht en Moed: Meer dan een boekenclub
“Het was meer dan een boekenclub” verzucht een van de deelnemers van de boekenclub Macht en Moed. Het is de laatste bijeenkomst van de boekenclub en er wordt teruggeblikt op een jaar van vruchtbare ontmoetingen.
De deelnemers waren begin dit jaar afgekomen op de vraag van Berto Bosscha, senior beleidsmedewerker OCW: “Lees en doe je mee?” Het ‘lees’ betrof steeds een stuk uit het boek Macht en Moed van Erik Pool, het ‘doe’ ging over niets minder dan ‘het creëren van een nieuwe bestuurscultuur’.
Gedurende zes bijeenkomsten bespraken de boekenclubleden steeds een deel van het boek (“Eerlijk, het was echt te dik”), en gingen zij in gesprek met gasten. “Die gasten maakten het echt speciaal” werd opgemerkt, “Het voorkwam dat we alleen maar aan het spuien waren over onze ervaringen.”
Maar gespuid werd er ook; ook daar was behoefte aan. Het delen van verhalen over waar, hoe en waarom het nog niet lukte, maakte dat de deelnemers de boekenclub ervoeren als “een plek om weer een beetje thuis te komen bij de overheid” na een lastige periode.
Het ging in alle bijeenkomsten over verandering en veranderen. Want over een nieuwe bestuurscultuur kunnen we wel mooi praten, maar wat verandert er in de dagelijkse werkpraktijk? Voor een inhoudelijk expert, een beleidsmedewerker, een jurist, een manager, een bestuurder?
“Verandering vraagt dat je jezelf in de waagschaal stelt” zei gast Erik Pool, de schrijver van het boek, tijdens de startbijeenkomst.
“Verandering vraagt onderdeel van elkaar te worden” zei gast Jan Reinder Rosing.
“Verandering vraagt actief aanwezig zijn”, zeiden gasten Laurentien van Oranje, Chris van Dam, Stieneke de Graaf en Pieter Bas van Steenis in koor.
“Alleen door (gezamenlijk) elkaars perspectief te verkennen kunnen we een oordeel vormen en leren begrijpen wat er speelt” zei Hannah Arendt, die in deze laatste bijeenkomst virtueel aanwezig was.
Of in de woorden van initiatiefnemer Berto Bosscha: “Een verandering ontstaat door tijd te maken voor elkaar. Te luisteren. Te spreken. Te delen.” “En onderschat niet wat jouw kleine stapje teweeg kan brengen”, voegde hij daar nog aan toe.
De boekenclub opende de ogen en leidde naar eigen zeggen tot verandering (‘echte verandering’) bij de leden. Zo constateerde een van de deelnemers: ‘het heeft me als mens en als collega echt doen groeien’. En een ander: een ‘cadeautje dat ik mezelf heb gegeven’. Dus namens de boekenclub een praktische tip voor iedereen die naar een manier op zoek is om een andere bestuurscultuur vorm te geven: kies een boek, start een boekenclub, ga in gesprek!