Steeds meer volgers! Mijlpaal op LinkedIn met de duizendste volger Dialoog & Ethiek

De communities rond Dialoog & Ethiek groeien gestaag: steeds vaker wordt de weg naar onze site gevonden en de community op die site. En ook het aantal volgers op LinkedIn stijgt met de dag. Onlangs werd de mijlpaal van de duizendste volger bereikt. Reden voor een bezoekje en een cadeautje.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Marije Brinkhuis
1000e volger op Linked In

De duizendste volger is Marije Brinkhuis , adviseur en trainer integriteit bij de gemeente Amsterdam. Als attentie is een exemplaar van Macht en Moed meegenomen. Marije is als adviseur integriteit natuurlijk extra gespitst op het wel of niet aannemen van geschenken. Maar deze brok kennis over ambtelijk vakmanschap kan die toets gelukkig doorstaan. “Maar wel natuurlijk iets om je te beseffen en bij stil te staan. De regels voor cadeaus bij onze gemeente zijn nog strenger dan die bij de Rijksoverheid.” Marije kan uit ervaring spreken, want ze startte haar carrière als Rijkstrainee en heeft een aantal jaren bij Justitie en Veiligheid gewerkt. Ook werkte ze voor de Verenigde Naties, de Gemeente Rotterdam en het CAOP. En sinds vorig jaar bij de gemeente Amsterdam.

“Het bureau Integriteit bestaat binnen de gemeente Amsterdam al sinds 2000. Wij organiseren het afleggen van de ambtseed, zijn opstellers van de gedragscode, doen risico-analyses, screenings en zorgen voor een meldpunt. Daarnaast hebben wij onze eigen onderzoekers en geven we trainingen en adviezen.”

Het bureau Integriteit voert een programma uit over morele oordeelsvorming. Marije: “Aan de hand van dilemma’s bespreken we de vraag: doe ik het wel of doe ik het niet? Daar organiseren we ook morele beraden voor, binnen de gehele gemeentelijke organisatie leiden we daar mensen voor op. We besteden ook aandacht aan ethisch leiderschap.

Verder is sociale veiligheid een focuspunt: “Natuurlijk vanwege wat er bijvoorbeeld bij the Voice en bij Ajax is gebeurd, maar ook binnen onze eigen organisatie moest een wethouder om deze reden stoppen met zijn ambt. Veel aandacht is er voor een pool van vertrouwenspersonen waar gemeenteambtenaren zelf een keuze uit kunnen maken om een vertrouwenszaak te bespreken.

Er zijn veel paralellen met wat er binnen Amsterdam en wat er binnen de Rijksoverheid op dit vlak gebeurt. Marije: “om die reden is het nuttig elkaars activiteiten te volgen en deel te nemen aan dit soort communities.”