Eerste publicatie Beelden van Goed Werk

Werk dat goed is, goed doet en goed voelt. Daarover zijn wij met collega’s in gesprek zijn gegaan. Spannende situaties die we hebben gevangen in beelden van goed werk.

Met als resultaat dit prachtige boekje.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken
Afbeelding van het omslag

Voor mij is goed werk echt goed als ik mijn eigen afwegingen kan maken, in samenspraak met anderen. Daar krijg ik energie van. In mijn geval kan dat door het stellen van een vraag of het faciliteren van een gesprek. Zo komen de verschillende belangen op tafel en ontstaat nieuw perspectief op een breder gedragen resultaat. Een resultaat waar collega’s mee uit de voeten kunnen met de gezamenlijke overtuiging dat dit leidt tot goed werk. Werk dat professionals in staat stelt goed te doen. Goed voor de samenleving, goed voor Nederland.

En dat is waarom wij dit boekje hebben gemaakt. Wij gingen ervoor in gesprek met collega’s over hun ‘kritische samenwerkingssituaties’. Situaties waarvoor geen standaardoplossing bestaat, waar betrokkenen verschillend tegen aan kijken en waarin de spanning flink kan oplopen. Herkenbaar. Want, hoe maak je op dat moment een goede afweging; wat vind ik - of wat vinden wij - nu goed werk? Beter worden in het herkennen van deze kritische situaties en het maken van dit soort afwegingen helpt bij het versterken van de samenwerking over grenzen heen. Iedereen kan hier baat bij hebben. Van jou tot mij. Van uitvoering tot beleid en toezicht. Van Rijkstrainee tot SG. Nieuwsgierig? We vroegen rijkstrainee Marie Sam Rutten, naar haar beeld: “Initiatief nemen om te verbinden”. En dat deden we bij SG Jan-Hendrik Dronkers van IenW. Hij zoekt de spanning op: als een probleem lastig is, maak de koek dan groter.

Inspireren

 Ik hoop dat dit boekje inspireert en je helpt in lastige samenwerkingssituaties. De methodiek die we gebruiken is nog in ontwikkeling en wordt op allerlei plekken uitgeprobeerd en verbeterd (o.a. bij inspecties, bij provincies, in de zorg en het onderwijs). Hierbij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het gedachtegoed van Manon Ruijters, hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Het boekje is een tussenproduct en daarom een oproep aan jou. Al doende komen er meer kritische samenwerkingssituaties naar boven en breiden we met elkaar de collectie van beelden van goed werk steeds verder uit. Doe je mee? Ga met jouw collega’s in gesprek over wanneer goed werk echt goed is. Krijg je er energie van? En doet het goed in dit specifieke geval? Wij zijn benieuwd naar de opbrengst van deze gesprekken! Heb je suggesties voor verbetering of uitbreiding of wil je een team aanmelden om hiermee te werken, mail dan naar grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl.