Zoek de haakjes! Rijkstrainees over grenzeloos samenwerken

Werkervaring ontbreekt nog bij studenten die pas hun universitaire masteropleiding hebben afgerond. Het rijkstraineeprogramma speelt hierop in en biedt de mogelijkheid ‘werken bij het Rijk’ te verkennen. Voor slimme types met een frisse blik op wat zich er allemaal binnen de Rijksoverheid afspeelt. Hoe kijken bijvoorbeeld BZK-rijkstrainees Pien Kuijpers en Kasper Baarda naar grenzeloos samenwerken?
Pien (stedenbouw, trainee bij Ruimtelijke Ordening) en Kasper (internationale betrekkingen en organisatieadvies, trainee bij ABD Top Consult) praten erover met Lisette de Waard. Zij is rijksconsultant en lid van het kernteam van de Beweging Grenzeloos Samenwerken.

Samenwerking onderzoeken

Lisette: “De Beweging Grenzeloos Samenwerken richt zich op een organisatie-overstijgende aanpak van complexe vraagstukken bij het Rijk. Zodat werken in een team vanuit de maatschappelijke opgave steeds meer de gebruikelijke werkwijze wordt. Waar nodig over departementale grenzen heen. Hebben jullie er al mee te maken gehad in jullie werk als trainee?” Kasper: “Bij ABD Top Consult doe ik nu vooral onderzoek. Maar ik ben als trainee in de uitvoering bij FMHaaglanden begonnen. Daar deed ik een project dat de mogelijke samenwerking onderzocht tussen FMH, Rijksvastgoedbedrijf en SSC-ICT, die kon leiden tot gezamenlijke integrale dienstverlening. Zij zochten wel de verbinding, maar in de praktijk was dat nog best lastig. De verantwoording niet belegd bij één opdrachtgever, dat is niet handig.”

Oplossingen die aansluiten bij de behoeften

Pien: “Bij Ruimtelijk Ordening werken we met sterk groeiende regio’s aan verstedelijkingsstrategieën, ikzelf aan de strategie voor Zwolle. Bereikbaarheid, leefbaarheid, klimaatadaptatie, de energietransitie, al die opgaven komen erin samen. We werken nauw samen met andere ministeries, de regio, de provincie en gemeenten. We moeten ervoor zorgen dat, naast verstedelijking, al die thema’s goed aangehaakt zijn.” Kasper: “Ja, komen tot een oplossing die aansluit bij de behoeften en ideeën van diegenen voor wie het bedoeld is, daar draait het om bij public design.”
 

Rijksportaal 2.0

Lisette: “Hoe ver is de Rijksoverheid al met grenzeloos samenwerken?” Pien: “Er is nog wel een weg te gaan. Ik vind het best omslachtig om de juiste mensen te vinden. Rijksportaal zou veel meer als de social media moeten werken, zodat je bijna intuïtief contact kunt leggen met de juiste personen.” Kasper: “Stuurt de lijnmanager teamleden aan als er keuzes gemaakt moeten worden, dan bevordert dat opgavegericht werken niet. We moeten veel meer zaken programmatisch aan kunnen pakken. Wendbaar zijn, met teams waar alle nodige expertise in vertegenwoordigd is.”

Klein beginnen

Lisette: “Wat kun jij morgen doen om grenzeloos samenwerken verder te brengen?” Pien: “Klein beginnen. Als je met een onderwerp bezig bent, bewust zijn van de haakjes met andere onderwerpen en daar de samenwerking in zoeken.” Kasper: “Ik vind het echt belangrijk om over de hele linie verandering te laten ontstaan. Maar het begint met zelf contact zoeken, de telefoon te pakken, collega’s te vragen naar hun ervaring en dat mee te nemen in je aanpak.”

Dit artikel is eerder verschenen in het ezine van het ministerie van BZK ' De Krant', nr 03, 02 juli 2020

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken
Rijkstrainees Pien Kuipers en Kasper Baarda